Poate nu știai, dar sistemul imunitar poartă ochelari de vedere. De regulă, este responsabil și îi poartă zi de zi, însă există și excepții. Dacă te numeri printre cei care au un gardian al sănătății mofturos, probabil te confrunți frecvent cu reacțiile lui exagerate. Tuse, strănut, mâncărimi și lacrimi la nivelul ochilor, erupții de tot felul și respirație șuierătoare, toate aceste simptome vin peste tine când sistemul imunitar nu mai vede bine intrusul din organism. Este timpul să-l duci la medic! Nu la oftalmologie, ci la alergologie, pentru o serie de teste alergologice.
Ce este un test alergologic
Un examen realizat de un specialist în alergologie, prin care se determină dacă o substanță provoacă sau nu o reacție alergică în corp.
Așa cum bine știi, sistemul imunitar este apărarea naturală a corpului în fața bacteriilor, virușilor, paraziților și ciupercilor. Altfel spus, războinicul din interiorul nostru care se luptă cu orice tip de invadator ce aderă la sănătatea noastră. Cum suspectează prezența unei substanțe străine, care ne poate face rău, se folosește de toate armele pentru a o distruge. Uneori însă, percepția lui față de substanțele invadatoare poate fi una greșită.
Se poate întâmpla ca sistemul imunitar să vadă un pericol real acolo unde, de fapt, nu există. De exemplu, poate crede că praful, polenul sau părul de animale sunt viruși care trebuie eliminați. În realitate, cu toții știm că aceste substanțe nu ne pot face cu adevărat rău. Totuși, pentru că responsabilul cu bariera de siguranță crede că răul este după colț, suntem nevoiți să-i observăm reacția exagerată. Ea se traduce, de regulă, prin: strănut, tuse, sinusuri blocate, mucozități, mâncărimi la nivelul ochilor și lacrimi, respirație șuierătoare.
În general, oamenii pot fi alergici la ceva:
- inhalat (polen, praf, păr, mucegai)
- ingerat (anumite alimente)
- cu care au făcut contact (plante, albine, textile sau metale)
Unicul mod de a preveni aceste simptome deranjante pentru traiul de zi cu zi, este de a identifica „substanța periculoasă”. După care, desigur, a sta cât mai la distanță de ea pentru a nu activa frica sistemului imunitar.
Pentru identificarea exactă a substanței sau substanțelor de care se teme războinicul din interiorul tău s-au inventat aceste teste alergologice. Fie ele de sânge sau de piele, testele realizate de specialist, îți pot spune cu precizie la ce ești alergic.
Tipuri de teste alergologice
Testarea substanțelor cu potențial alergen se poate face în mai multe moduri. În funcție de simptomele specifice pe care medicul specialist le identifică la pacient, acesta va recomanda una dintre variante. De regulă, se apelează fie la injectarea substanței în piele, fie la plasarea ei pe piele cu ajutorul unui plasture.
Dacă ești din București și cauți alergologie sector 3 pentru a afla ce anume îți sperie sistemul imunitar atât de tare, încât să aibă atât de des reacții exagerate, clinica Medikali îți poate oferi răspunsul. De fapt, specialiștii noștri o pot face utilizând unul din testele alergologice de mai jos.
Teste alergologice la clinica Medikali
Colegele noastre, Dr. Irina Bordeianu și Dr. Elena Boldeanu, știu prea bine cât de supărătoare pot fi simptomele alergiilor, mai ales când nu știi cu precizie ce le cauzează. Testele alergologice sunt principalul mod prin care poți elimina confuzia și descoperi calea de urmat în recăpătarea confortului zilnic. Nu amâna starea de bine, programează-te acum la un consult și descoperă împreună cu ele „substanța invadatoare”.
Iată testele alergologice folosite în clinica Medikali pentru identificarea alergenilor:
Test prick
Acesta presupune injectarea în piele a unei cantități mici din potențialul alergen.
Specialistul în alergologie va înțepa brațul sau spatele cu un ac foarte subțire pentru a introduce sub piele substanța sau substanțele despre care există suspiciunea că produc reacții alergice. De regulă, cei mai comuni alergeni verificați sunt: praful, ambrozia, pene/păr de animale sau anumite alimente.
Stai fără griji în privința durerii! Ne mândrim cu „mâna ușoară” a colegelor noastre. Atât Dr. Bordeianu, cât și Dr. Boldeanu au dexteritatea necesară pentru a limita disconfortul la minimum.
După înțepătură, se va urmări modul în care pielea reacționează, respectiv dacă se umflă, se înroșește sau apar alte semne. În general, rezultatele se văd rapid, în 15 – 60 minute.
La Clinica Medikali poți face acest test pentru unul, 5 sau 10 alergeni.
În cazul suspiciunilor privind alergia la metale, materiale sau medicamente, se efectuează testul patch. Acesta presupune aplicarea alergenului pe piele, prin intermediul unui plasture, care se dă jos după 48 de ore. Atunci este momentul în care specialistul analizează stadiul în care se află pielea și pune diagnosticul.
Test de anestezic local
Acest test se face înaintea unei intervenții chirurgicale, când medicul suspectează o posibilă reacție alergică la anestezicul local.
El presupune injectarea unei doze foarte mici de substanță anestezică, de către medicul specialist în alergologie.
Dacă apar semne de roșeață, mâncărime sau tumefiere, înseamnă că există o alergie la anestezic local.
Test de substanță de contrast
Asemeni testului de anestezic local, acest test se efectuează la recomandarea medicului, când există suspiciunea unei alergii la substanța de contrast. De regulă, el este recomandat în cazurile pacienților care urmează să efectueze o investigație imagistică (RMN, CT, etc).
Testul în sine presupune injectarea unei doze mici de substanță de contrast și urmărirea reacției pe care o are corpul.
Test la cubul de gheață
Dacă nu știai, există oameni care sunt alergici la frig. Pentru a depista această alergie, se utilizează testul la cubul de gheață.
Acesta presupune aplicarea unui cub de gheață pe antebraț timp de 4 minute.
După care, asemeni celorlalte teste, se așteaptă o eventuală reacție, cum ar fi: roșeața, mâncărimea sau tumefierea.
Detaliile privind prețul acestor teste alergologice la clinica Medikali le găsești aici.
De ce să faci teste alergologice?
În general, aceste teste sunt recomandate de către medic atunci când există simptome clare sau istoricul familiei ridică suspiciuni. Astfel, dacă te prezinți la medic cu acele reacții exagerate ale sistemului imunitar, prezentate mai sus, el îți poate spune să faci unul sau mai multe teste alergologice pentru a identifica dacă există sau nu o vulnerabilitate la anumiți alergeni. Totodată, în cazul în care mama, tata sau orice altă rudă apropiată are o alergie la o anumită substanță, este indicat să verifici dacă te afectează sau nu și pe tine. Prevenția în acest caz este esențială pentru evitarea complicațiilor pe termen lung.
De asemenea, sunt indicate în cazul reacțiilor alergice severe, precum anafilaxia. Dacă ai trecut recent printr-un episod de anafilaxie (reacția anafilactică) este imperios necesar să treci prin aceste teste alergologice. Așa cum bine știi, această reacție alergică severă poate fi fatală, fără o intervenție rapidă. Prin urmare, identificarea rapidă a cauzei, respectiv alergenul care sperie sistemul imunitar, este esențială.
NOTĂ:
Nu lăsa gândul „dacă sunt alergic la ceva, ce mă fac!?” să te sperie. Există astăzi o mulțime de variante pe care să mergi pentru a rămâne în siguranță. Dacă ești alergic la un aliment, de exemplu, vizita la un specialist în nutriție și dietetică poate fi soluția de care ai nevoie. În clinica noastră găsești sprijin și pe această ramură. Colega noastră, Alexandra Alexandru te poate ajuta cu un meniu personalizat care să te țină la distanță de orice pericol. Asemeni Dr. Bordeianu și Dr. Boldeanu, îți va sta alături la fiecare pas și te va îndruma spre recâștigarea echilibrului. Ai încredere că alături de echipa noastră, sistemul tău imunitar va prinde putere și va învăța să își controleze reacțiile.
Echipa Medikali
Surse: